Op 1 juli 2021 is de nieuwe alcoholwet in werking getreden. In deze wet is geregeld dat er alleen nog online alcohol verkocht mag worden als gecontroleerd wordt dat de koper en ontvanger ouder dan 18 jaar zijn. Deze controle dient zowel bij aankoop als bij aflevering gedaan te worden. Fleurtjedag respecteert de wet en daarom hebben wij controles in het bestelproces opgenomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om er zeker van te zijn dat je 18 jaar of ouder bent vragen wij je bij bestellen om een button aan te klikken. Met het aanvinken van de "JA, ik ben 18+ geef je aan dat je 18 jaar of ouder bent. Bij deze keuzebuttons laten wij je ook weten dat de leeftijd van de persoon die de alcohol in ontvangst neemt gecontroleerd wordt. PostNL controleert dit bij aflevering aan de hand van een geldig ID en geeft de alcohol alleen af wanneer hij vast heeft gesteld dat de ontvanger ouder is dan 18 jaar. 

Ben je op het moment van bezorging niet thuis?

De wijn wordt, vanaf 1 juli 2021, alleen nog maar op het opgegeven adres afgeleverd. Bij de buren afgeven of bijvoorbeeld onder een afdakje zetten mag niet meer omdat de leeftijdscheck verplicht is. Als je niet thuis bent wordt het geschenk naar het afhaalpunt van PostNL gebracht waar het afgehaald kan worden met een geldig ID.

Nog geen 18 jaar of ouder?

Ben je jonger dan 18 dan kun je niet bij ons bestellen. Stelt de bezorger van PostNL vast dat de ontvanger niet ouder dan 18 jaar bent bij het ontvangen van de alcoholhoudende dranken dan gaat het geschenk retour naar Fleurtjedag. 

Zijn er extra kosten aan de leeftijdscheck verbonden?

Wij brengen geen extra kosten in rekening voor de leeftijdscheck.

Kan ik telefonisch wijn bestellen?

Met de invoering van de nieuwe alcoholwet is het vooraf vereist dat wij vaststellen dat je ouder bent dan 18 jaar. Dat kan niet aan de telefoon, je zult zelf de checkbox moeten aanvinken tijdens het bestellen.

Mag de wijn voor de deur neergezet worden?

Met de invoering van de alcoholwet moet de bezorger aan de deur vast stellen aan de hand van uw ID dat de ontvanger 18 jaar of ouder is. Het is niet mogelijk om dit te doen als je niet thuis bent. Bij de deur zetten van de bestelling is daarom niet toegestaan.

Ik ben veel ouder dan 18, waarom dan toch een leeftijdscheck?

De alcoholwet vereist dat wij bij iedereen vaststellen dat ze bij aflevering van het alcoholhoudende geschenk 18 jaar of ouder zijn en dit ook vastleggen voor het geval de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil controleren of Fleurtjedag zich aan de wet houdt. De enige manier om dit te doen is de controle van het ID door de bezorger van PostNL. 

Geldt de alcoholwet ook voor alcoholvrije wijn?

Sommige alcoholvrije wijnen bevatten een alcoholpercentage van 0,5%. Ook voor deze zendingen wordt ID gecontroleerd of je ouder dan 18 jaar bent.

Ik heb geen geldig ID?

Als je geen geldig ID hebt gaat de bestelling weer retour naar Fleurtjedag.

Wat is een geldig ID?
Een geldig ID is een:

  • Paspoort
  • Rijbewijs
  • Nederlandse identiteitskaart
  • ID-kaart of paspoort uit een EER-land

Mag het een kopie van een ID zijn?

Een kopie van een ID wordt niet geaccepteerd als geldig ID.